2015. január 19., hétfő

Izland mozgásban - fotókiállítással és filmvetítéssel egybekötött élménybeszámoló Mótyán Gergővel, Jurkovics Milánnal és Nagy Gyulával




A képen balról jobbra:
Mótyán Gergő
Jurkovics Milán
Nagy Gyula








































Három barát: Jurkovics Milán, Mótyán Gergő és Nagy Gyula elhatározta, hogy bejárja Európa egyik legkülönlegesebb szigetállamát, Izlandot. Az utat közel egy éven keresztül tervezték, miközben kint élő magyarokkal is felvették a kapcsolatot. A három hétig tartó utazás során végtelen lávamezőkön, dermesztő gleccsereken, szunnyadó vulkánokon, apadhatatlan vízeséseken, füstölgő gejzíreken és süppedős mohatengereken keresztül körbejárták a szigetet. A fiatalok a természetet testközelből is megtapasztalhatták, hiszen minden egyes éjszakát sátorban töltöttek a szabad ég alatt. A 3000 kilométeres túra során több ezer fotó és egy dokumentumfilm is készült, mely bemutatja milyen is Izland mozgásban.


JURKOVICS MILÁN: 1987-ben született Szolnokon. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán, a Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszéken végzett geográfusként 2011-ben. Jelenleg a Zengo Kft.-nél dolgozik, ahol csapatával 2009 óta közel 700 természet- és oktatási filmet készített. Hobbija a kerékpározás és az észak-európai országok. Filmográfia: Fjellek és fjordok (2013), Izland mozgásban (2014).

MÓTYÁN GERGŐ: 1987-ben született Cegléden. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán okleveles vegyészként végzett. 2012-től kezdte PhD-tanulmányait a Kémia Doktori Iskolában, ahol rákellenes hatóanyagok szintézisét kutatja. 2014-ben több kémiai témájú oktatási film rendezője. Szenvedélye a fotózás, a képek digitális feldolgozása és az utazás.


NAGY GYULA: 1988-ban született Szegeden. 2011-ben végzett geográfusként a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán, a Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszéken. 2011-ben kezdte PhD-tanulmányait. 2013-tól geográfus tanársegéd. Számos oktatási filmet rendezett földrajz témában. Hobbija az utazás, a design, és idegen nyelvek tanulása.


A túrán videófilm is készült, amely megtekinthető itt:





Köszönet a csodálatos fotókért Jurkovics Milánnak, Mótyán Gergőnek és Nagy Gyulának!






Széles L. Gábor
2015.01.20

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése